Maria Hansson
* Transaktivist * Föreläsare * Bloggare * Debattör *

   

 

Startsida

Om

Debatt

Almanacka

Media om Maria

 

Lite information om Maria Hansson

 

Maria Hansson har redan sen barnsben känt sig född i fel kropp och kom ut väldigt sent. När Maria tog mod och kände att hon vågade vara öppen mot sig själv och andra så berättade hon som 54-åring att hon alltid har känt sig född i fel kropp.

Marias resa har varit lång. Från ett liv som Allan Nielsen, frikyrklig predikant som hotade homosexuella med helvetets eldar, till Maria Hansson, föreläsare på Pride runt om i landet och känt transaktivist.

I mitten av 90-talet startade Allan Nielsen hemsidan Evangelisten, där han upplyste homosexuella om hur ”äckliga” de var och att Guds straff väntade dem. Bland annat var det han som polisanmälde Ecce Homo-utställningen för hets mot folkgrupp.

Numera är Maria känd för sin kamp för transpersoners rättigheter, och för kampen mot hbt-fobi. Maria är ordförande för RFSL Hälsingland, bloggar om hbtq-personers rätt att få vara sig själv, föreläser och tar debatten för allas lika värde. Maria är även delansvarig för Söderhamn Pride. Hon är bland annat inblandad i Bollnäs Pride, Edsbyn Pride, Söderhamn Pride och Transgender Day of Remembrance årliga evenemang i Söderhamn.

Maria engagerar sig i den offentliga debatten för att kämpa för transpersoner rättigheter. Som transaktivist och kvinna men framför allt som människa. Maria ha framträtt i radio, TV, tidningar och sociala medier. Maria är en vass debattör, en skicklig och rolig föreläsare. Just nu arbetar Maria med föreställningen: ”Sanningen gjorde mig fri”, en föreställning med planerat premiär juni 2018.

År 2012 blev hon Mångfaldshjälte i kategori könsidentitet/könsuttryck under Mångfaldsgalan samt så har hon fått den stora äran att få ta emot RFSL Skaraborgs HBTQ-pris 2014.

Maria är även politiskt aktiv i Kristdemokraterna, där hon var med om att grunda Öppna Kristdemokrater, partiets HBTQ-nätverk. Maria är en av två talespersoner för nätverket.

Sedan 22 juli 2017 är Maria gift med Gunilla Hansson.